Wat is de betekenis van volt, ampère en Watt?
Volt = de kracht van stroom (230v)
Ampère = de hoeveelheid stroom (16A / 25A)
Volt x Ampère = Watt (het vermogen)
Stroom is het eenvoudigst te vergelijken met water uit de kraan. In een kraan is de kracht van water altijd gelijk, of de kraan nu openstaat of niet. Draai je de kraan open, dan is de hoeveelheid water die eruit komt afhankelijk van hoever je de kraan opendraait; hoe verder open, hoe meer water. Dit is echter wel gebonden aan een maximum; meer kan er niet stromen. En zo is dat ook met stroom. De kracht van stroom is in normale huishoudens 230v. De hoeveelheid is gebonden aan een maximum van 16, 25 en soms 32 Ampère.
Wat is een slim apparaat?
Een slim apparaat is een apparaat dat via wifi met het internet verbonden is en zelfstandig acties uitvoert, zonder daarvoor specifieke opdrachten te ontvangen. Veel van deze apparaten zijn bedienbaar via een app op de smartphone, ook zijn ze onderling te koppelen. Zo zijn er slimme lampen, die aangaan als er iemand thuiskomt in het donker, slimme deurbellen, maar ook slimme thermostaten en slimme rookmelders die niet alleen een alarm laten afgaan, maar ook een melding geven aan bijvoorbeeld een meldkamer van een beveiligingsbedrijf.
Hoe houd je een slim huis veilig?
Er wordt in huis maar ook in bedrijven steeds meer gebruik gemaakt van slimme apparaten. Gemak dient immers de mens. Maar met deze apparaten die via het internet worden aangestuurd, komen er ook steeds meer pogingen van hackers om apparaten te hacken en/of data te onderscheppen. Dit kun je voorkomen door de installatie van een VPN (Virtual private network). Via VPN wordt dan altijd verbinding gemaakt met een externe server ergens ter wereld. Alle gegevens worden versleuteld verzonden, waardoor het hackers moeilijk wordt gemaakt. Beveilig daarnaast je netwerk altijd met een ingewikkeld password. Slimme apparaten hebben regelmatig een update nodig. Sla deze nooit over; er zitten ook altijd beveiligingsupdates bij.
Wat is het verschil tussen fase-1 en fase-3 laden bij een elektrische auto?
Voor het opladen van een accu (batterij) van een elektrische auto is stroom nodig. De grootte van de accu, oftewel het vermogen, is vervolgens van belang voor hoelang het duurt voordat de accu is opgeladen. Dit vermogen wordt uitgedrukt in kiloWattuur (kWh). Normale huisaansluitingen beschikken standaard over fase-1 aansluitingen. Dit betekent dat alle stroom steeds via slechts één draad loopt. Het vermogen (Volt x Ampère 230 x 16 = 3680 Watt) dat je hier maximaal mee bereikt, is 3,7 kWh. Heb je nu een elektrische auto met een accu van 61 kWh dan laad je deze thuis met fase-1 laden in 16,5 uur op. Kun je nu via fase-3 laden (waarbij de stroom over drie draden loopt in plaats van over een) dan wordt de laadtijd aanzienlijk verkort. 3x230v x 16A= 11kWh. Diezelfde accu van 61 kWh wordt nu opgeladen in ongeveer 5,5 uur. Om fase-3 te kunnen laden, moet de meterkast worden aangepast en moet ook de auto hiervoor geschikt zijn.
Leveren jullie ook zonnepanelen?
Bij Warom Elektrotechniek leveren we geen zonnepanelen. We kunnen wel de aanpassingen in de meterkast verzorgen en u in contact brengen met erkende zonnepanelenleveranciers.
Hoe kan ik eenvoudig energie besparen? 6 tips
Het besparen van energie is altijd een win-winsituatie; u hebt minder kosten en het milieu wordt minder belast. Energie besparen is helemaal niet moeilijk; we geven u 6 eenvoudig uitvoerbare tips.
1. Zet apparaten niet op stand-by: apparaten verbruiken toch stroom als ze niet gebruikt worden. Zet een apparaat volledig uit en laat laders niet los in een stopcontact zitten. (Een televisie die op stand-by staat, verbruikt meer dan € 30,- per jaar).
2. Maak kieren en spleten dicht: gebruik tochtstrips en kit kieren af.
3. Vervang lampen voor ledlampen: een ledlamp is ruim 80% zuiniger dan een gloei- of halogeenlamp en gaat veel langer mee. De hogere aanschafprijf is snel terugverdiend.
4. Schaf een slimme thermostaat aan: met een slimme thermostaat kunt u uw verwarming programmeren voor zowel overdag, ’s nachts en als u niet thuis bent.
5. Verbruik minder water: met minder watergebruik bespaart u en op uw energierekening én op de waterrekening. Schaf daarnaast een energiezuinige vaatwasser/wasmachine aan en laat deze alleen draaien als hij vol zit.
6. Ga voor een goede isolatie van de woning: veel woningen verliezen een aanzienlijke hoeveelheid energie via het dak en de muren. Een goede isolatie scheelt u veel in de energiekosten.
Wat is de functie van een aardlekschakelaar?
Het hebben van één of meerdere aardlekschakelaars in een huisaansluiting is in Nederland alweer bijna vijftig jaar een verplichting. En sinds 2005 zijn minimaal twee aardlekschakelaars per huishouden verplicht. Een aardlekschakelaar voorkomt dat apparaten onder stroom komen te staan in geval van kortsluiting. Een aardlekschakelaar (ook ALS genoemd) werkt automatisch en reageert op de totale stroomsterkte van de fase draad en de nuldraad. Registreert hij hierin een verschil dan maakt de ALS de groepen waarop hij is aangesloten spanningsloos. Per aardlekschakelaar mogen maximaal vier groepen worden aangesloten.
Wat is het verschil tussen LED en halogeen?
LED staat voor Light Emitting Diode. Een diode bestaat uit twee elektroden waar electriciteit doorheen stroomt. Deze constante beweging zorgt voor licht. Omdat er, anders dan bij een gloeilamp, geen energie nodig is om een gloeidraad te verwarmen, werkt een ledlamp tot wel 90% efficiënter. Hierdoor wordt de lamp ook niet heet en kan hij tijdens het branden gewoon aangeraakt worden. Een ledlamp heeft een levensduur van minimaal 15.000 branduren en gaat dus erg lang mee.
Een halogeenlamp werkt op eenzelfde manier als een gloeilamp; een gloeidraad wordt verhit en hierdoor ontstaat licht. Een halogeenlamp zet wel meer elektriciteit om in licht dan een gloeilamp. De lamp wordt hierdoor erg warm en het glas van de lamp moet van hittebestendig kwarts gemaakt worden. Om een halogeenlamp op het lichtnet aan te kunnen sluiten, is altijd een transformator nodig. De gemiddelde levensduur van een halogeenlamp is ongeveer 1000 uur.
Een ledlamp is in aanschaf duurder dan een halogeenlamp, maar dit verdient zich vrij snel terug.
Wat wordt bedoeld met een slimme meter?
Een slimme meter is een digitale meter waarvan de standen op afstand worden uitgelezen door de energieleverancier en de netbeheerder. Er hoeven met een slimme meter geen meterstanden meer door gegeven te worden aan de energieleverancier. Een slimme meter meet naast stroomverbruik ook gasverbruik en zijn er zonnepanelen dan is ook een eventuele teruglevering zichtbaar.
Wat betekent domotica eigenlijk?
Het woord Domotica is een samentrekking van domus (woning) en telematica. Domotica staat voor elektronische communicatie tussen allerlei elektrische toepassingen in de woning. In een huis met domotica wordt het leven door elektrische apparaten gemakkelijker gemaakt.
Wat kan er zoal met domotica?
• het aan/uit schakelen en/of dimmen van verlichting
• het aan/uit schakelen (en soms dimmen) van stopcontacten
• het regelen van de temperatuur (koelen en/of verwarmen) en de ventilatie
• toegangscontrole
• het openen/sluiten van rolluiken, gordijnen, zonweringen, deuren en poorten
• het op afstand bedienen via telefoon en computer van diverse apparaten
• deur- (video)bel bediening via de telefoon
• camerabediening in bijvoorbeeld tuin of oprit
• het melden van alarm / rook.